Montaža klima uređaja

Vedran Company – klima centar Technoprom savjetuje . Prilikom izbora klima uređaja treba obratiti pozornost na veličinu i snagu klima uređaja . Svaki klima uređaj mora biti namijenjen za prostoriju u koju ga se namjerava postaviti. Kako bi se izračunao raspon snage u kw , broj kvadratnih metara prostora  se podijeli sa deset za hlađenje i sedam za grijanje . Parametri koji čine razliku između veličine i snage klima uređaja su sljedeći: položaj prostorije, toplinska izolacija kuće ili stana, električni uređaji u prostoriji, broj ljudi koji koriste klimatizirane uređaje, te kvaliteta površina izrađenih od stakla u prostoriji.

Obavljamo montažu klima uređaja u svim mjestima i gradovima u RH, sa pedeset (50) radnih timova na raspolaganju raspoređeni po čitavom teritoriju RH – IZLAZAK NA TEREN VRLO BRZO BEZ DODATNIH TROŠKOVA  – 095/123-0003 , luka.technoprom@gmail.com 

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA U VEZI SA INSTALACIJOM KLIMA UREĐAJA

1.Koliko udaljena unutarnja jedinica mora biti od stropa?
Unutarnja jedinica s gornje strane kroz rešetke treba izvlačiti zrak iz prostorije da se hladi ili zagrijava, tako da bi bilo poželjno da bude udaljena od stropa oko 10 cm

2.Treba li unutarnja jedinica imati nagib na jednu stranu zbog curenja vode ili ne?
Unutarnja jedinica trebala bi biti postavljena u razini, a kadica za prijem vode unutar klime je pod određenim padom.

3.S koje strane cijevi mogu izaći iz unutarnje jedinice?
Cijevi, tj. Instalacija iz klima uređaja, može ići lijevo, desno ispod klima uređaja i izravno iz klima uređaja kroz zid. Nakon napuštanja klima uređaja lijevo i desno, cijevi se mogu saviti prema gore, što se ne odnosi na crijevo za odvod kondenzata,.Duž cijele rute mora imati pad, osim ako nema ugrađene pumpe za kondenzat

4.Može li se unutarnja klima spustiti s stropa?
Ako situacija zahtijeva klimatizaciju, moguće je objesiti “L” profile na strop tako da nema udaljenosti od stropa i da stoji normalno u odnosu na strop.

5.Može li se kabel za napajanje produžiti?
Kabel za napajanje može se produžiti kabelom odgovarajućeg presjeka (npr. 1,5 mm za 12-inčne klima uređaje) tako da je sklop unutar klima uređaja, a produžetak je pravilno spojen i izoliran.

6.Kolika može biti udaljenost, tj. duljina instalacije između unutarnje i vanjske jedinice?
Preporučena udaljenost između unutarnje i vanjske jedinice je do 10 m, iako u ekstremnim slučajevima kada smo na to prisiljeni ugradnja može biti i dulja. Klima uređaj tvornički je napunjen freonom za ugradnju do 5 m

7.Može li vanjska jedinica biti viša ili niža od unutarnje?
Vanjska jedinica može biti i niža i viša od unutarnje, ako je viša, na cjevovodu treba napraviti sifon svakih 3 m kako se ulje iz kompresora ne bi vratilo u unutarnju jedinicu.

8.Može li vanjska jedinica biti na zatvorenoj terasi ili na tavanu?
Vanjska jedinica mora imati izmjenu zraka pa mora biti i na otvorenom

9.Mora li vanjska jedinica biti udaljena od zida?
Mora biti udaljeno od zida kako bi mogao povući zrak s stražnje strane klima uređaja (pogreške se posebno rade pri izradi fasada na zidu gdje je klima uređaj već postavljen, a stiropor sužava prostor između klima uređaja i zida)

10.Može li se vanjski klima uređaj postaviti na pod bez zidnog držača?
Vanjska jedinica se također može postaviti na pod, ali s razmacima od oko 10 cm, tako da voda može isplivati iz klima uređaja kada se zagrijava.

11.Može li crijevo za kondenzat biti u oluku ili boci?
Crijevo za odvod kondenzata može se staviti u oluk (treba ga lijepo pričvrstiti tako da se ne opušta na vrućini i ne okreće se uzbrdo), a u bocu se može, ali brzo se napuni. ali na vrhu spremnika koji će se redovito prazniti

12.Hoće li se instalacija vidjeti?
Instalacija se može montirati u zid, prolaziti kroz pregrade od gipsa, a najbolje je to učiniti kada se stan obnavlja ili kada se gradi novi. Kada postavljate slike tako da znate gdje prolaze sutra. Instalacija se može prekriti i ukrasnim pvc kanalima. To su radovi koji se doplaćuju.

13.Može li vanjska jedinica biti na krovu?
Kad to zahtijevaju situacije, vanjsku jedinicu možete postaviti na krov posebnim potporama ili ako postoje mogućnosti za naslon ili neki betonski sim. Ove instalacije su malo zahtjevnije i skuplje.